Corfu

Een groene parel in de Middellandse Zee

U zult op Corfu heel wat verschillende landschappen waarnemen. Het noordelijke deel is hier en daar erg hoog. De allerhoogste toppen, zoals die van de Pantokrator (906 m), zijn vrijwel onbegroeid. Verspreid ziet u vanuit de verte de bergdorpjes prachtig liggen. In het midden van het eiland is het heuvelachtig met soms behoorlijke klimpartijen. Overal vindt u uitgestrekte olijfboomgaarden met opvallende knoestige bomen vol grillige gaten. Andere opmerkelijke bomen zijn de cipressen. Deze ranke hoogoprijzende wachters staan nooit in grote groepen bijeen en steken daardoor hoog boven alles uit. Op Corfu staan ook diverse citrus-bomen, waarvan de kleine, Chinese sinaas-appel, de kumquat, die in Europa alleen op Corfu en op Sicilië voorkomt, de bekendste is. Het eiland is trouwens niet alleen vanwege zijn bomenrijk-dom bekend. Men zegt dat het ook de grootste rijkdom aan bloemen bezit. In elk geval kunnen we zonder te overdrijven stellen dat Corfu gedurende alle vier seizoenen bloeit. De combinatie van diverse factoren zorgt ervoor dat het klimaat ideaal is voor de groei van vele wilde bloemen. Er bestaan bijvoorbeeld maar liefst zesendertig soorten orchideeën op Corfu! Kortom, een prachtige bestemming voor natuurliefhebbers.


De dorpen

Gouvia
Gouvia is een zeer levendig dorp en nog steeds onweerstaanbaar charmant. Het vormt met het naast gelegen dorp Kontokali een soort van tweelingdorp. Van 's morgens vroeg tot diep in de nacht kuiert een stroom mensen door de straten om te kijken of om bekeken te worden. Uiteraard ontbreekt het er niet aan diverse tavernes, restaurants met gezellige terrassen en winkels. Het dorp is twee stranden rijk, een zand- en een kiezel-strand. Dit laatste strand biedt u de mogelijkheid tot het beoefenen van vele watersporten zoals surfen, waterskiën en paragliding.

Dassia
Minder dan twaalf kilometer noordelijk van Corfu-stad ligt Dassia. Het is één van de eerste plaatsen op Corfu waar het toerisme zich ontwikkeld heeft. Maar die ontwikkeling is hier zorgvuldig begeleid. Er is wel gebouwd, maar het is niet ten koste gegaan van de natuur. Zo’n mooie plek voor vakantiegangers kan nu eenmaal niet zonder tavernes, hotels en winkels. Maar Dassia heeft ook mooie natuur die niet verstoord is. Neem bijvoorbeeld het strand van Dassia. Deze trekpleister heeft vele faciliteiten, maar ook zijn charme bewaard. De schaduwbomen staan nog net als lang geleden tot aan het water.

Kato Korakiana
Eén stap van het vermaak en midden in de ongerepte natuur ligt Kato Korakiana. Een klein dorp, waar nog de rust van vroeger heerst. Toch ligt het maar één kilometer van het levendige centrum van Dassia en het strand. Voor de eerste levensbe-hoeften zijn er wat kleine winkels en een supermarkt in het dorp. Bovendien vindt u er enkele traditionele tavernes waar heerlijke, Griekse gerechten worden geser-veerd. Kato Korakiana is dankzij haar ligging in een prachtig landschap, zeer geschikt voor wandel- en natuur-liefhebbers.

Barbati
Ook Barbati heeft haar specifieke charme. Bij de lokale bevolking van Corfu is met name in het hoogseizoen het strand van Barbati zeer geliefd. Restaurantjes zijn daarop ingesteld en ook de gasten kunnen kennis maken met onvervalste Griekse gerechten. Het kiezelstrand is ongeveer een kilometer lang, tot aan de rand ervan dichtbebost met olijfbomen en cipressen. Het water is glashelder dankzij de minder dichte bevolking van deze streek en de beschutting van de vooruitstekende landtongen die een al te grote beweging van het water verhinderen. Bij water-sporters, vissers en snorkelaars is deze plek zeer populair.Nissaki
Nissaki is een idyllisch, klein dorp aan de oostkust, aan de voet van de Pantokrator, de hoogste berg van Corfu. Het is een uitstekende plaats om kennis te maken met de Griekse leefwijze. Terecht wordt Nissaki één van de mooiste en groenste plaatsen van Corfu genoemd. Nissaki is een rustige plaats, ideaal voor natuurliefhebbers en wandelaars. In de baai van Nissaki is een klein kiezelstrand waar in de aangrenzende zee goed gesnorkeld kan worden. Tevens zijn hier meerdere watersportmogelijkheden. In het dorp zijn meerdere tavernes, enkele supermarkten en een bakker.

Acharavi
Acharavi is de beste plaats voor strandliefhebbers. Hier vindt u een acht kilometer lang zandstrand, dat heel langzaam afloopt en daarom zeer kindvriendelijk is. In Acharavi zelf, in het aangrenzende Roda en in het nabijgelegen Sidari, kunt u volop allerhande winkels vinden. Acharavi kent niet het uitgebreide nachtleven zoals bijvoorbeeld Gouvia en Dassia, maar toch hier is voldoende vertier. In de avonden hangt er een gezellige sfeer. U heeft een ruime keuze aan tavernes. Er zijn genoeg barretjes en in het centrum is een disco. Ondanks dat Acharavi een levendige vakantieplaats is, zit u op nog geen steenworp afstand van de natuur.

Viros
Viros is een authentiek dorp, precies in het midden van het eiland. Het ligt temidden van bosrijke heuvels, die zich uitstrekken tot aan de westkust. Voor de liefhebbers zijn hier vele wandelpaden naar alle richtingen op het eiland. Corfu-stad is slechts zes kilometer verwijderd, de mooiste stranden van de westkust Agios Gordis, Pelekas en Glyfada slechts zeven kilometer. De authentieke, mooie dorpen in de buurt, zoals Varipatades, Kalafationes, Kastellani en Sinarades, geven deze streek een bijzondere sfeer.

De noordoostkust

De kustlijn van het noordoosten van Corfu vormt tal van sierlijke kiezelbaaien en er zijn schilderachtige haventjes. En dat alles tegen de achtergrond van prachtig natuurschoon op de hellingen van de hoogoprijzende Pantokratorberg. De dorpjes hier hebben de authentieke Griekse sfeer en zijn goed bereikbaar. Hieronder noemen we een aantal dorpen die het bezoeken waard zijn.

Kaminaki
Kaminaki is één van de mooiste kustplaatsen. Het is gelegen in een kleine baai en heeft een kiezelstrand. Met name bij snorkelaars en vissers is Kaminaki erg geliefd. Er zijn twee tavernes.

Agnitsi
Agnitsi, met zijn prachtige baai, ligt twee kilometer ten noorden van Nissaki. Er zijn drie tavernes waar u lekkere vis kunt eten.

Gimari
Gimari is een nog on-aangetast Grieks dorp. Het ligt drie kilometer ten noorden van Nissaki.

Kalami
Kalami ligt aan een kleine baai met een kiezel- en zandstrand. Het dorp is erg geliefd bij snorkelaars. Aan de waterkant zijn enkele tavernes te vinden.

Kouloura
Vijf kilometer ten noorden van Nissaki ligt het vissersdorp Kouloura. Kouloura heeft haar naam te danken aan de cirkelvormige haven. Hier staan aan de waterkant van het haventje nog een versterkt Venetiaans fort, een kerkje en een taverne. De afstand naar het vasteland bedraagt maar twee kilometer.

Agios Stefanos
Agios Stefanos, zeven kilometer van Nissaki, is een levendig vissersdorpje met aan de waterkant enkele traditionele tavernes. In een kleine inham bevindt zich het haventje. Vanaf Agios Stefanos heeft u uitzicht op het nabij gelegen Albanië.

Kerasia
Kerasia is rustig en heeft een kiezelstrand. Het dorp is zeer populair bij zeilers. Het is heel mooi om de kust te bewonderen vanaf een kleine motorboot die u hier kunt huren. Ook een bergwandeling biedt een prachtig panorama. Een fantastische route is vanaf Nissaki via de bergdorpen Viglatsouri, Porta en Vigla en terug via de kustweg.


Bezienswaardigheden

Corfu-stad
Hoe vaker u er wandelt, hoe meer u er van gaat houden. Opvallend zijn de vele oude en zeer hoge huizen in de Oude Stad tussen het Oude Fort (Paleo Frourio) en het Nieuwe Fort (Neo Frourio). Hiertussen en achter de oude stadswallen was men het meest veilig gedurende de bloedige eeuwen van strijd en plundering, dus moest men bij de groei van de bevolking wel de hoogte in bouwen. Daardoor zijn ook de trapstraatjes vlak achter die stadswallen zo vreselijk smal. Over die oude stadswallen lopen nu de straten Donzelot en Arseniou. Overal in de stad is het gezellige druk. U kunt eigenlijk tijden blijven kijken op één van de vele terrasjes langs de Oude Haven naar de bedrijvigheid op het water. De veerboten naar Italië kiezen een ligplaats in de Nieuwe Haven, een eind verderop. In de oude stad is het nooit echt heet, want de smalle straten zorgen voor schaduw. Een andere aantrekkelijke plek is de Spianada of Esplanade. Onder de arcaden van het Liston en onder de bomen daarvoor zitten honderden mensen te praten of te kijken naar alles wat voorbij komt. De Franse bouwer van deze bogengalerij, De Lesseps, heeft hier een kopie neergezet van soortgelijke bouwwerken in Parijs, voor het geval dat hij en de toenmalige Franse bestuurders van Corfu heimwee zouden krijgen naar het vader-land, of ze wilden pronken met de Franse architectuur, die trou-wens mede ontwikkeld was onder invloed van de veel oudere Griekse bouwkunst. Achter het Liston zijn de smalle winkelstraatjes. Maar niet alleen hier. Loopt u door de geheel betegelde wandel-promenade Voulgareos dan komt u uit op de voor verkeer toegankelijke straat, Georgiou Theotoki. Ook hier vindt u veel winkels. Deze straat komt uit op het San Roccoplein, waar rondom winkels staan, net als aan de twee andere straten die op het plein uitkomen. Eén van deze straten heet Alexandras. Het is een prachtige laan met veel bomen en brede voetpaden die uitkomt bij zee.

Achillion
Het eiland bood in het verleden ook vreemdelingen rust. Eén van de eerste buitenlandse gasten die van die rust genoot, was de Oostenrijkse keizerin Elizabeth (Sissi). Ze schijnt een treurende vrouw te zijn geweest, die hier weer op verhaal kon komen. Daarom heeft ze hier in 1880 een paleis laten bouwen, vanwaar ze een prachtig uitzicht had. Blijkbaar vond ze het verhaal van de mytho-logische halfgod Achilles erg mooi. Het paleis heet Achillion en naast andere beelden en kunstwerken staan er grote Archillesbeelden in de schitterende tuin.


Mooiste stranden van het eiland

Corfu staat bekend als een eiland met veel variatie qua landschap, dorpen, weggetjes, maar vooral ook qua stranden. Stranden en baaien zijn er inderdaad in allerlei soorten: groot en klein, zand en kiezel, gezellig druk met barretjes en tavernes en heel erg afgelegen. Sommige zijn erg geschikt voor kinderen vanwege het ondiepe water, andere baaien zijn daarentegen een paradijs voor snorkelaars. Tot nu toe hebben we steeds gesproken over plaatsen, baaien en stranden aan de noordoost- en noordkust van het eiland. Maar ook op andere plaatsen op Corfu zijn er prachtige baaien en strandjes, de moeite van het vermelden zeker waard.

1. Sidari
Een gezellige plaats in het noordwesten van Corfu. Aan beide kanten van het dorp zijn kleine zandstranden, geflankeerd door prachtig door water uitgesleten rotsformaties, het ‘Canal d’Amour’.

2. Agios Stefanos
Vriendelijke familieplaats met grijs zandstrand.

3. Arilas
Steil aflopend zandstrand.

4. Agios Georgios
Een rustig zandstrand, zeer geliefd bij windsurfers.

5. Paleokastritsa
Meerdere zand- en kiezelstrandjes, sommige zijn alleen per boot bereikbaar. Veel watersportmogelijkheden waaronder duiken. Ook kunt u een motorboot huren om naar de grotten te gaan. Hier vindt u het helderste, maar ook koudste water van Corfu.

6. Liapades
Zandstrand met een klein hotel in de buurt.

7. Ermones
Zandstrand met een groot hotel, dichtbij de Ropavallei. Bekend als de plaats waar Odysseus aan land kwam.

8. Myrtiotissa
Enigzins afgelegen, maar mooi zandstrand, omgeven door rotsen. Het is niet aan te raden met de auto tot het strand te rijden, gezien de steile weg. Oogluikend wordt hier naturisme toegestaan.

9. Glyfada
Mondain strand, door de Corfioten ook wel ge-noemd ‘Gouden Zand-strand’ met goede faciliteiten zoals onder andere een beachbar.

10. Pelekas
Een steile weg vol bochten leidt naar dit rustige zandstrand. Tavernes zorgen voor een heerlijke lunch.

11. Agios Gordis
Vriendelijke plaats met zandstrand. Veel tavernes en terrasjes bij het strand.

12. Paramonas en Lake Korisia
Twee rustige zandstranden in het zuiden van Corfu, ver van de drukte van de bekende badplaatsen.

13. Issos
Mooi, rustig zandstrand omringd door duinen, te bereiken via het dorp Linia.

14. Santa Barbara
Kindvriendelijk strand met fijn zand, niet ver van de dorpen Marathias en Perivoli.


Excursies
De Grote Eilandtoer
Deze excursie is een goede gelegenheid om het eiland te leren kennen. De bus stopt bij Achillion, het paleis van keizerin Elizabeth van Oostenrijk (Sissi). Vervolgens wordt gestopt bij het klooster van Paleokastritsa. Verder bezoekt u het bergdorp Makrades, dat vooral bekend staat om de wijn en de kruiden en het schilderachtige vissersdorpje Kassiopi. De terugtocht gaat via een hoog gelegen weg langs de kust, Bella Vista, en door prachtig gelegen bergdorpjes.

Dagtocht naar Parga en Paxos
Moeilijk te zeggen welke van deze beide bestemmingen het allermooist is. De boottocht er naar toe is al een belevenis. De bootovertocht er naar toe is een belevenis. Ten eerste om het mooie zicht op Corfu, ten tweede om het diepe en glasheldere water. Allereerst gaat u naar Paxos, een lieflijk groen eiland. Vervolgens gaat de reis verder naar Parga, dat ook wel de schatkamer van het Griekse vasteland wordt genoemd. Deze pittoreske kustplaats is gaandeweg tegen de bergen opgebouwd. Tijdens een bezoek aan Parga kunt u genieten van de vele kleine zigzagstraatjes, terrassen aan de gezellige haven en een bezoek aan één van de mooie stranden.

Jeepsafari
Deze dag is er een met onvergetelijke momenten. Een ervaren gids neemt u mee over onverharde wegen en paden naar bijzonder mooie en verborgen plekjes. Veel hoog gelegen, traditione-le bergdorpen kruisen uw pad.

Riviersafari
De veerboot brengt u in ruim één uur naar Igoumenitsa. Met de bus gaat u naar de rivier Acheron, ook wel Dodenrivier genoemd. De rivier stroomt door een diepe bergkloof en tijdens de tocht loopt en klautert u stroomopwaarts langs buitengewoon mooi natuurschoon. Vergeet uw wandelschoenen niet.

Mountainbike Tour
Een excursie voor de sportievelingen onder u. Mountainbiken in de schaduw van oeroude olijfbomen, over landwegen en ezelpaden. Een tocht van achtendertig kilometer waarbij u veel natuurschoon en mooie dorpen ziet en natuurlijk ook in de gelegenheid bent om een verfrissende duik te nemen. De spierpijn de volgende dag neemt u zeker voor lief.

Kaiki-tocht
Dit wordt een relaxte dag op het water met een traditionele Griekse vissersboot. Al dobberend op de diepblauwe zee kunt u genieten van het fan-tastische uitzicht over de oostkust van Corfu en het landschap van het vasteland in de verte. Gedurende de dag meert u aan bij mooie, afgelegen baai-tjes. Een barbecue staat ook op het programma. In de maanden mei en oktober wordt deze tocht gecombineerd met een prachtige wandeling door olijfboomgaarden en langs de kust.

Het klimaat van Corfu
De maanden juli en augustus zijn het warmst. Dagen achtereen loopt de temperatuur soms op tot 33°C of hoger. In deze tijd regent het er vrijwel nooit. Maar laat u niet afschrikken. Onder de vele bomen is het altijd heerlijk koel. Ook juni en september zijn warm en bijna zonder regen. Zonnebadende mensen liggen tot oktober op de mooie stranden. Het hemelwater komt tussen november en februari naar beneden en de bodem van Corfu is zo samengesteld dat de bomen en planten daar het hele jaar door profijt van hebben.